Про те як зараз розвиваэться STEM-освіти  у світі і в Україні, розповідає один з активних учасників Mini Maker Faire в Україні проект toys4brain.com.ua. Познайомитися з проектом можна тут віртуально, та фізично на ярмарку 8 та 9 вересня, що відбудеться на ВДНГ.

Сучасний освітній процес, мабуть, одна з найконсервативніших галузей суспільної діяльності. Адже саме в освітньому процесі мало що змінилося з часів Конфуція і Сократа. Звичайно, не можна не зважати на такі речі, як комп’ютерні класи і ті можливості, які з ними пов’язані. Однак підходи та методи, які використовуються в освіті, на цей час не задовольняють потреби суспільства, що стрімко розвивається.

STEM

Флагманом STEM-освіти є США, де цей підхід запроваджено у багатьох провідних університетах країни. Ось невеликий перелік деяких з них:

  • Oregon State University – 169 STEM-спеціальностей;
  • George Mason University – 82 STEM-спеціальності;
  • Colorado State University – 50 STEM-спеціальностей;
  • Saint Louis University – 47 STEM-спеціальностей;
  • Washington State University – 41 STEM-спеціальність;
  • University of South Florida – 39 STEM-спеціальностей;
  • The University of Alabama at Birmingham – 39 STEM-спеціальностей;
  • Marshall University – 20 STEM-спеціальностей;
  • Drew University – 9 STEM-спеціальностей.

І цей далеко не повний перелік американських університетів, де пропонується навчання за STEM-напрямками, може стати основою для роздумів старшокласників, які постали перед вибором своєї майбутньої професії, а також для батьків тих дітей, які ще й не думають про вибір професії. І мова йде не лише про американських школярів. В американських університетах вітається навчання студентів з інших країн. При цьому для охочих вчитися на STEM-напрямках є ряд переваг: не найвищий конкурс і можливість продовжити своє перебування в США для проходження практики на 36 місяців.

Першими до думки про необхідність підтримки природничо-наукової освіти в країні прийшли бізнесмени. Все просто – попит повинен породити пропозицію. Але пропозиція висококваліфікованих фахівців, заточених на нові відкриття, є програмою тривалою в часі і доволі коштовною. Тому для її реалізації до державних структур підключилися керівники провідних компаній в галузі IT-технологій і телекомунікацій. Серед меценатів – ТОП-менеджмент таких найвідоміших компаній, як Intel, Xerox, Time Warner та інші. А вже вони вміють рахувати гроші і робити перспективні інвестиції. До проекту також залучені: фонд, заснований Біллом і Меліндою Гейтс та Нью-Йоркський фонд, заснований корпорацією Карнегі та ін. В результаті була створена некомерційна організація Change the Equation, що підтримує освіту за STEM-напрямками.

STEM

Результати досліджень цієї організації показують, що на сьогодні на ринку праці надлишок «гуманітаріїв» і стійкий брак «технарів». Такі тенденції зумовлені елементарним страхом у молодих людей перед складними для сприйняття природничими науками і нерозумінням того, як їх можна застосовувати на практиці. Методики навчання за STEM-програмою спрямовані на усунення цих проблем шляхом сприйняття складного через просте і більш глибоке розуміння предметів, пов’язаних з природничими науками.

Багато високорозвинених країн слідом за США підхопили ініціативу розвитку STEM-освіти. Вже сьогодні навчальні заклади Франції, Великобританії, Австралії, Ізраїлю, Китаю, Сінгапуру пропонують студентам сертифіковані державні освітні програми в науково-технічній сфері та ведуть підготовку STEM-фахівців. Всі ці програми покликані задовольняти зростаючі потреби суспільства.

У 2002 році була запущена ініціатива «Перетворення Сінгапуру», націлена на перетворення цього міста-держави на світовий центр креативності, інновацій та дизайну. Уряд Сінгапуру реформує систему освіти так, щоб стимулювати креативні якості молоді. Один із шляхів цього – впровадження молодих талановитих людей з новим мисленням в різні державні структури, що відповідають за економічну політику.

STEM освіта в Україні – реалії

У такій ситуації Україна просто не могла залишатися осторонь від сучасних тенденцій і підхопила провідні ініціативи, які, поки що, знаходяться на початковому етапі розвитку.

Однак, слід зазначити, що на державному рівні було створено Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО). Потім ініціативу підтримали провідні компанії, що працюють на території України: Ericsson, Intel, Melexis, OSTCHEM, Syngenta, НАЕК «Енергоатом». В результаті була створена Коаліція STEM-освіти в Україні та громадська організація «Центр «Розвиток соціальної корпоративної відповідальності». В результаті спільної діяльності для школярів Києва та Київської області був організований проект «STEM: професії майбутнього». Проект тривав з грудня 2016 року до квітня 2017 року. У ньому взяли участь близько 400 учнів десятих класів.

Завдання проекту:

  1. Зацікавити школярів природничими науками.
  2. Показати різноманітність і взаємопов’язаність різних професій. Пояснення того факту, що більше число міждисциплінарних знань призводить до більш унікальної професії.
  3. Мотивація до осмисленого вибору професії, основаному на особистих уподобаннях.
  4. Популяризація інженерно-технічних професій серед дівчат.
STEM

Протягом роботи програми учні відвідували заняття з фізики, хімії, біології, в рамках навчальної програми відвідували різні підприємства. На підприємствах відбувалася візуалізація професій і дисциплін, з якими школярі знайомилися в класних кімнатах. Саме ці екскурсії допомагали зрозуміти значення багатьох професій і зробити такий важливий в житті кожного вибір – вибір професії.

Сьогодні STEM-підходи застосовуються в різних школах України. Це позашкільна STEM-освіта – різноманітні гуртки, олімпіади, діяльність Малої академії наук. Це і різноманітні конкурси та заходи: Intel Techno Ukraine, Intel Eco Ukraine, Фестиваль інноваційних проектів «Sikorsky Challenge».

У найближчі роки проект «STEM: професії майбутнього» повинен отримати свій розвиток на території всієї України.
А поки що школярі нашої країни, яка відома досить високим рівнем освіченості і талановитими людьми, виграють медалі на міжнародних олімпіадах. У липні 2017 року українські школярі отримали 3 золоті, 6 срібних і 5 бронзових медалей на трьох міжнародних учнівських олімпіадах – з хімії, математики та фізики. На олімпіаді з біології, яка проводилася в Великобританії, українські школярі завоювали 4 бронзові медалі. На олімпіаді з робототехніки, що проводилася в США, наші олімпійці посіли 19-е місце з 162, що є дуже високим результатом. І ще 1 золоту і 2 срібні медалі привезли наші школярі з Тегерана, де традиційно проводяться міжнародні олімпіади з інформатики.

Розвиваючі іграшки, як перший крок до STEM освіти

Для виховання творчої особистості, розвитку креативного мислення і прихованих здібностей, зовсім не обов’язково дожити до студентського віку. Пошуком прихованих талантів, формуванням пристрастей можна і потрібно займатися з раннього дитинства. Цьому сприяють заняття іноземними мовами, музикою, образотворчим мистецтвом і спортом. Діти повинні навчитися вчитися, вони повинні бути адаптивними, сприймати технології і глобалізацію.

На розвиток здібностей і творчого мислення у дітей (як і у їхніх батьків) працює ціла індустрія, що займається розробкою і виробництвом STEM-іграшок. Такі STEM-іграшки, як головоломки сприяють розвитку нестандартного мислення. STEM-іграшки з області інженерії та конструювання не лише розвивають навички конструювання і моделювання, але й збільшують рівень комунікації між дитиною і батьками. Науково-пізнавальні набори  допомагають вивченню фізико-хімічних процесів, пізнанню космічних явищ, спростять вивчення людського тіла. Для більш простого сприйняття процесу програмування, світу електроніки та робототехніки також існують STEM-іграшки.

Залишається лиш обрати, можливо, не просто іграшку, а майбутнє дитини. Вибір за вами!