16 серпня у київському iHUB відбулась церемонія закриття літньої школи програмування Code Summer School від Асоціації “IT Ukraine” та нагородження її учасників. Цього року проект суттєво розширився – ми отримали 212 заявок (порівняно з 144 минулого року) на участь в програмі, з яких, за результатами тестувань, відібрали 130 дітей. Географія проекту також зазнала розширення – в 2018 в проекті взяли участь діти з 10 міст, сіл та селищ України.

Реалізовувався проект на базі чотирьох університетів-партнерів – Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Київський політехнічний інститут, Київський університет ім. Богдана Грінченка та Київський національний університет культури та мистецтв. Ці виші допомогли проекту приміщеннями для навчання, технікою та студентами-менторами, які займались з дітьми та допомагали їм із проектами.

Минулого тижня учасники не без хвилювання представили свої командні ІТ-проекти на суд журі та з нетерпінням чекали на висновки. Суддям було край важко виокремити переможців, оскільки всі роботи були гідні нагород. Але ось, нарешті, в день закриття проекту учасники дізнались про результати конкурсу.

На початку церемонії вітальне слово взяла Галина Лакуста, Операційний директор Асоціації.

«Позаду в нас три місяці активного навчання, і я можу сказати, що перші результати роботи учасників вражають. Діти вже самостійно створюють справжні ІТ-проекти, які вони продемонстрували колегії на захисті 9 серпня. Це – серйозне досягнення за такий короткий проміжок часу, яке свідчить про талант учасників проекту. Нам дуже хотілось би, щоб діти були впевнені у власних силах та продовжили навчання для того, щоб одного разу приєднатись до індустрії», – заявила вона.

Відмітили ентузіазм дітей також члени журі та представники компаній-партнерів.

«Я приємно вражений ентузіазмом та цілеспрямованістю учасників проекту. Хотів би нагадати їм, що найкраща інвестиція – це інвестиція в себе. Витрачайте свій час та ресурси на саморозвиток, розвивайте професійні навички і не сумнівайтесь, що це неодноразово стане вам у нагоді», – заявив представник компанії SoftServe, член журі Вадим Халімовський.

Отже, за результатами конкурсу перше місце отримала команда Фіщука Кирила та Маляренко Микити, яка презентувала проект Easy Payмобільний сервіс для сплати за послуги та товари у МАФах, що не мають терміналів оплати.

«Малий бізнес не завжди може дозволити собі придбати термінали оплати, які багато коштують, і це обмежує їхню аудиторію тільки покупцями, що користуються готівкою. Але за допомогою Easy Pay ці підприємці, зареєструвавшись у нашому сервісі та отримавши відповідний QR-код, зможуть отримувати плату за свій товар безконтактно», – заявив під час презентації Микита Маляренко.

За перше місце переможці отримали подарунки від компаній ITVDN, SoftServe, Svitla Systems, KidSoft, Maker Fair та Luxoft.

Друге місце зайняли Дмитро Кудренко, Соф’я Рябоконь, Богдан Балик та Шишук Олександр за створення проекту WorkSharp – веб-сервісу для організації робочого процесу та моніторингу робочих задач та проектів між замовником та IT-відділом.

«Work Sharp – це система, яка допомагає структурувати процес розробки, моніторингу та управління ІТ-проектом. Зараз ми маємо чотири ролі для користувачів системи – адміністратор, тім-лід, замовник та розробник. Замовник може створити замовлення проекту, після чого до нього прив’язується тім-лід. Він формує технічне завдання для розробників та відслідковує процес створення проекту. Таким чином, всі обговорення, коментарі та зауваження легко відстежити», – розповів про свій проект Дмитро Кудренко.

 

Третє місце отримав проект Ghost Slayer – справжній 3D шутер від першої особи, створений зусиллями Сергія Ремеза, Івана Рябко та Володимира Сопронюка.

«Наш проект – це 3D-гра, побудована на основі UNITY. Ігрові моделі, локації, зброю, звуковий супровід – все це було розроблено нашими власними силами. За сюжетом наш герой потрапляє до паралельного виміру, де має боротися з привидами та знайти дорогу до дому», – розповів про проект Сергій Ремез.

Переможці, що посіли другу та третю сходинку були відзначені приємними та корисними подарунками від EPAM, SoftServe, Svitla Systems, Maker Fair, EDUGET та ITVDN.

Однак інші учасники CODE Summer School не пішли з пустими руками. Ті проекти, які сподобались окремим компаніям, що підтримували проект, отримали від них персональні призи.

Так, команда розробників додатку для запису до календаря інформації з телефонних розмов Sino, Владислав Вакуленко та Дегтяренко Поліна, отримала призи від компанії GlobalLogic та KidSoft.

Творці гри The Manster – Карина Осінська, Єгор Тугарєв, Христіан Бусигін та Богдан Кавацюк – отримали сертифікати на безкоштовне навчання від KidSoft.

Головоломка Sokoban, розроблена Сатиренко Іллєю, Сатиренко Павлом та Контар Іллєю отримала відзнаку від Valtech та DAN.IT.

Візуальна новела Lucky Iron, яку розробили Роман Скутаровський, Артем Гречко та Усама Кабріт, була відзначена подарунками від Valtech та KidSoft.

Дмитро Хомич, який створив допоміжний сайт для вивчення англійської мови 4Words, отримав подарунки від EPAM, Svitla Systems та Valtech.

Сайт для соціальної допомоги Volonteer та його творці Сизова Віталіна, Ростислав та Антон були відзначені подарунками від GlobalLogic.

Розробники веб-сервіса CountyEd Олександр Тарновський, Євген Осташко, Олексій Симак, Дмитро Пупена, Ілля Мосієнко та Поліна Марушенко отримали сертифікати на навчання від компанії EDUGET.

Голік Федір, Черняков Михайло та Олександра Шилюк були нагороджені за створення 2D детектива Crime Scene: Hotel компанією KidSoft.

Гра Run, Dino, Run також стала до вподоби компанії KidSoft, а її творці Олександр Андрєєв, Богдана Злотенко, Дмитро Марциновський, Дмитро Степанов та Лев Цисарук отримали подарунки.

Класична гра Snake змусила ностальгувати представників компанії Valtech та Svitla Systems, за що її автор, Герасимчук Михайло, отримав приз.

Творці програми з 3D-моделювання Андрійчук Ірина, Кшиванський Денис, Косіков Ярослав, Савицький Володимир та Соколов Ярослав були відзначені призами від компанії SoftServe.

Програма для розрахунку часових та фінансових витрат Trip Calculator, створена Максимом Гульєвим, Андрієм Швайкою, Ганною та Тимофієм Шкандюк та Володимиром Кобєлєвим також сподобалась компанії SoftServe.

Єрмолов Дмитро, автор програми для розрахунку витрат на вечірки Picnic, отримав призи від EPAM та Valtech.

Кіра Кривенко, Іван Павленко, Павло Матвєєв та Євген Тамаркін були нагороджені призами від компанії Valtech за додаток Clever Bot.

Влад Джаган та Білоус Дмитро також отримали нагороди від компанії Valtech за проект Clock.

За екологічний проект Ecolt (також від Valtech) були нагороджені Шаранда Павло, Черняков Даніїл та Альбіна Тирон.

Дердін Артем, Місик Гліб і Данило Захарченко отримали подарунки від компанії Kids Code за проект Improve Your Memory.

Також усі діти отримали подарункові сертифікати від компанії ITVDN.

«Зараз найбільша проблема в Україні – якісний контент для навчання. ITVDN – це ресурс, який генерує такий контент. Наразі на сайті є понад 140 відеокурсів і для початківців, і для спеціалістів по найбільш популярним та затребуваним мовам програмування», – заявила представник компанії Ірина Музика.

Але не тільки діти залишились задоволені. Студенти-ментори, що керували проектами дітей, отримали безкоштовні квитки на IT Weekend та сертифікати від ITVDN.

Асоціація надзвичайно вдячна партнерам проекту за підтримку – Valtech UkraineDaxxGlobalLogic UkraineLuxoft UkraineSoftServeDataArtSvitla SystemsEPAM UkraineITVDNDAN.IT educationVoltaEDUGETKyiv Maker Faire, Українська академія лідерства та KidsCode.

Також ми вдячні Міністерству освіти та науки України, за підтримки якого проходив CODE Summer.